Om meg

Bildet mitt
En egen blogg med hverdagsglimt. Målet er å ta ett bilde hver uke i løpet av 2009. Og som den skravleren jeg er kommer det sikkert mange andre bilder og småkommentarer inne i mellom. Tusen takk for at dere vil lese. Jeg blir kjempeglad for en kommentar.

En smakebit av mine layouter.


mandag 17. august 2009

Mandagstema - Maskulin

Sommeren er over og det er på tide å hive seg på utfordringer igjen - i dag står Mandagstema for tur, og denne ukens tema er "Maskulin".


Maskulinitet omfatter kulturelt sett trekk tilordnet det mannlige i forskjellige sammenhenger. Ordet maskulin kan referere til:
Egenskapen av å biologisk være en mann, mer presist uttrykt i bioligien som "kjønn". Kjønnsrolle eller oppførsel tradisjonelt assosiert med menn
Grammatikalsk kjønn, tilhørende et subjekt, ofte utledet av kjønnsrolleassosiasjoner
Maskulinitet er noen ganger brukt som synonym for manndom.
Antonymet til maskulinitet er femininitet. Maskulinitet er et mål på i hvilken grad en kjønnsrolle utfylles av menn. Trekk ofte assosiert med maskulinitet har sine røtter i den genetiske predisposisjon menn som er støttet, bidratt til, applaudert og ofte overdrevet av kulturelle og sosiale strukturer. Mens maskulinitet kan bety forskjellige ting i forskjellige kulturer har den svært sammenfallende aspekter i sin definisjon på tvers av kulturer. Det mest åpenbare eksemplet på dette er tanken på at mannens maskulinitet reduseres ved at han oppfører seg kvinnelig. Noen ganger benytter fagfolk innen kjønnsforskning uttrykket "hegemonisk maskulinitet" for å differensiere den mest dominerende formen for maskulinitet fra andre varianter. På midten av det 20. århundre kunne for eksempel John Wayne stå for en type maskulinitet, mens Albert Einstein godt kunne bli oppfattet som maskulin, om ikke på en hegemonisk måte.
Hentet fra «
http://no.wikipedia.org/wiki/Maskulinitet»


Jeg tror ikke det er bare jeg som assosierer selve grillinge av grillmat med maskulinitet, det er ofte slik det blir gjort. Madammen står og gjør klar maten, og dekker bord og lager tilbehør - mens mannen står foran grillen, gjerne med ei øl i hånda. Her er min tolkning, om enn litt kreativt, av ordet maskulinitet:)

18 kommentarer:

 1. deilig grillmat du viser frem. Og du har rett..det er som oftest mennene omkring i de 1000 hjem som står foran grillen og "svir" og griller til den store "manndomsprøven"..he he

  nesten litt rart når vi damene en gang imellom får lov å trå til på grillfronten..uvanlig blir det ;)

  SvarSlett
 2. Hehe! Du hadde en fin vinkling på temaet denne mandagen!
  Kjempebra!

  Du finner min løsning på ordet "maskulin" her.

  SvarSlett
 3. Ja, rart det, at det som regel er mennene som står for grillingen. Er det for at de er redd for at damene skal brenne seg, kanskje. :)Uansett så er jeg bare glad for det, og det , blandt annet,har gitt deg et flott bidrag til dette temaet. Takk for kommentaren. Fra Margit.

  SvarSlett
 4. Haha, jeg kan godt lide dit eksempel med, at det er manden, der står for at grille - det er jo fuldstændig sandt :-)

  SvarSlett
 5. Prøver igjen..
  Hei Hanne, sausen heter sweet chili, og fåes kjøpt i alle daglivarer, står gjerne sammen med wok tingene.
  Håper du liker det!

  SvarSlett
 6. Grilling, så klart! - det var godt kommet på:) Tror de fleste menn liker å grille, jeg - mange av dem er jo riktig flinke til det, også. Kreativt!

  SvarSlett
 7. Du har så rätt i ditt antagande. Det är mannen som griller och tar åt sig Aran. När vi kvinnor gjort allt runt omkring.

  SvarSlett
 8. Tak for oplysning :-)
  Og så er det åbenbart ikke kun i Danmark, at det er mændene, der griller og tager æren for hele måltidet...
  Hilsen Ellen

  SvarSlett
 9. Så lærte man noe idag også. Og grilling var meget godt påkommet:) Typisk at det er mannen som gjør det.

  SvarSlett
 10. Ha...
  Grilltid:
  "Nu kan du godt begynde at grille lille mand, jeg har slået røgalarmerne fra!"

  SvarSlett
 11. Skulle ønske mannen her i huset syntes det var hans jobb å grille også.. ;)

  SvarSlett
 12. Yummi! Flott bilde da! Og ja, mann med øl i hånden som griller må jo virkelig være maskulint!

  SvarSlett
 13. Hvorfor ikke ;)
  Det er jo typisk menn det, å skryte over hvor flinke de er til å grille. De nevner sjelden at det er kona som gjør alle forberedelser, dekker bord, lager salater, ris og poteter, samt rydder bort på slutten ;)
  Selv om mennene i min familie kun snur steika på grillen, ja så er det de som har LAGET maten *knegg*
  Men det er like greit å la dem leve i illusjonen ;)

  SvarSlett
 14. Haha...smart!!! Men här hos oss är det jag som grillar!!! =)

  SvarSlett
 15. Sommer er grillmat her i huset, men siden jeg ble alene har jeg måtte invitere en venninne med sambo så han kan grille...er livredd gassgrillen jeg! ;o) Så her i huset er grillmat noe maskulint ja! Veldig koselig og sosialt, men du så tungvint når ingen andre vil ha grillmat når jeg vil....hehe...

  SvarSlett
 16. Nydelig bilde du har tatt, ikke så lett å ta lekre bilder av mat, men du har fått det til.

  SvarSlett
 17. Kanske grillandet är manligt och maskulint - grilla vid intervjuer brukar ju kallas skjutjärns journalistik :)

  SvarSlett